ИСТОРИЈА

✧✧

Името од нашиот кошаркарски клуб е KK “Mladost”- Bitola , Macedonia . Клубот е пронајден во 1997. За време на периодот од  13 години во клубот имаше 1050 млади играчи-машки и женски (помеѓу 7-18 години). Секоја година, машките тимови се одвиваа во првенствата на нашата држава редовно.

Подоцна во 2001 , иста така и женскиот тим се одвиваше во првенствата.

 

Бројот на сите играчи во машките и женските тимови е 350,  во неколку групи во зависност од колку години се тие.

 

Најважните успеси на тимови на машките се:

*Шампиони На Македонија , девојчиња-1998 (сезона 2009/10).

*Шампиони На Македонија , млади кадети - машки-1990 (сезона 2003/04);

*Шампиони На Македонија , кадети - машки 1990 (сезона 2004/05);

* Четврто место во Национално Првенство, juniors - машки 1988 (сезона 2004/05);

* Трето место во Национално Првенство,, juniors - машки 1988 (сезона 2005/06);

*Победник од Memorial Првенството, кадети - машки 1983 (во 1999);

*Победник од Memorial Првенството, кадети - машки 1983 (во 2000);

*Победник од Memorial Првенството, кадети - машки 1986 (во 2000).

 

Најважните успеси на тимови на женските се:

* 2 место во националниот шампионат,млади кадети -девојки роден 1994год. (сезона 2005/06).

* 3-то место во Националниот шампионат, млади кадети - девојки роден 1994 година (сезона 2006/07).

 

На момчето и тим на девојчето зеде учество на меѓународни турнири низ Европа:

* 3-то место на Меѓународниот турнир во Lonay-Швајцарија 2002 (родени 1987);

* 4 место на Меѓународниот турнир во Лимож-Франција 2003 (момчиња родени 1988);

* 5 место на меѓународен турнир во Виена-Австрија 2004 (момчиња родени 1988);

* 4 место на Меѓународниот турнир во Острава-Република Чешка 2005 (момчиња родени 1988);

* 3-то место на Меѓународниот турнир во Гетеборг-Шведска 2006 (момчиња родени 1990 година).

* 2 место на Меѓународниот турнир во Лимож-Франција 2007 (момчиња родени 1992);

* 7 место на Меѓународниот турнир во MARTIGUES-Франција 2008 (момчиња родени 1990);

* 5 место на Меѓународниот турнир во Марсеј-Франција 2008 (момчиња родени 1995 година).

"Во натпреварувачката сезона оваа година, се должи на строги финансиски услови од страна на Кошаркарска Федерација на Македонија, на кошаркарскиот клуб" Младост "соработува со кошаркарскиот клуб" Јуниор ", а на жените Кошаркарскиот клуб" Пелистер ". Тие го формираа тимови кои ќе настапат под името "Пелистер" во следниве категории

* У-17 девојчиња,

* У-13 девојчиња,

* У-15 момчиња,

* У-14 момчиња,

* У-12 момчиња.

 

 

Прв Тренер1967-1997

 

 

MLADOST

© 2006-2016 KK MLADOST - BITOLA , MACEDONIA